37,4 km predorov, 616 BIM modelov, 10.000 končnih risb

Začetek julija smo uradno predali projektno dokumentacijo za izvedbo (PZI) celotnega odseka drugega tira med Divačo in Koprom. Gre za 27,1 km moderne železniške povezave s tirom na togi podlagi. Na celotni povezavi je 37,4 km predorov (kumulativno več, kot jih je bilo zgrajenih v samostojni Sloveniji) s 17 portalnimi območji, 13 energetskimi objekti, številnimi podpornimi in opornimi konstrukcijami, prepusti in ostalimi spremljajočimi objekti.

2TDK portal
Vizija portala proti Kopru

Projekt je bil od začetka do konca načrtovan v digitalnem informacijskem okolju BIM (Building Information Modelling). Skupaj s projektanti smo izdelali 616 posamičnih informacijskih modelov vseh objektov, sestavljenih iz več kot 433.000 informacijsko obogatenih 3D elementov. Načrtovanje v digitalnem informacijskem okolju z BIM modeli je omogočilo visoko stopnjo usklajenosti projektnih rešitev ter predstavljajo podlago za več kot 10.000 končnih risb in za večino količin v 160 popisih delih, ki se bodo uporabljali tekom gradnje.

Vizija energetskega objekta proti Divači

200 strokovnjakov z enim samim ciljem

Vse to je bilo možno samo ob podpori več kot 200-članske ekipe večinoma slovenskih strokovnjakov iz podjetij Elea iC, SŽ-PP, IRGO consulting, IBE, PAP in ILF, ki so tudi skozi čas korona krize neumorno načrtovali, usklajevali in analizirali. A vse to bi bilo brez izjemno vitke, a izjemno strokovne in operativne ekipe naročnika Drugi tir (2TDK) praktično nepredstavljivo. Ta je skupaj s svojimi internimi in eksternimi podpornimi ekipami (Lineal, Geoportal in SŽ-I) zagotavljal kontrolo kvalitete skozi celoten proces projektiranja.

Celotna trasa drugega tira Divača – Koper

Projektna dokumentacija je izdelana dvojezično (slovensko in angleško) in zložena v skoraj 400 fasciklih, njen digitalni dvojček z BIM modeli pa je shranjen na skupnem podatkovnem okolju. Ambiciozno naravnani naročnik 2TDK načrtuje rekordno hitro in dobro premišljeno gradnjo, mi kot projektantska ekipa pa jim bomo stali ob strani skozi celoten proces gradnje in predaje v uporabo.